Χαμηλά τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ

Χαμηλά τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ

Με χαμηλά αποθέματα σε φυσικό αέριο ξεκινάει η «σαιζόν θέρμανσης» τον ερχόμενο Οκτώβριο στην ΕΕ.

Τον περασμένο Οκτώβριο η «σαιζόν θέρμανσης» ξεκίνησε με 100% γεμάτες τις Ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου. Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σαιζόν, που ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα κρύος και μακρύς.

Μέσα στην περσινή άνοιξη, που ειδικά για τις κεντρικές και βόρειες χώρες της Ευρώπης, ήταν αρκετά χειμωνιάτικη, τα Ευρωπαϊκά αποθέματα έπεσαν στο 30%.

Η ορθή Ευρωπαϊκή πολιτική των γεμάτων αποθηκών φυσικού αερίου, στις αρχές της σαιζόν, δεν άφησε τους λαούς της ΕΕ χωρίς καύσιμα, κατά τον περσινό μακρύ χειμώνα.

Φέτος, δυστυχώς, οι αποθήκες των «μπλε καυσίμων» της γηραιάς ηπείρου δεν είναι γεμάτες. Έχουν μία  πληρότητα της τάξης του 72%.

Αυτό το ποσοστό δεν είναι αρκετά ασφαλές, με δεδομένη και την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Εάν μάλιστα και αυτός ο χειμώνας αποδειχθεί μακρύς , τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική και για το ύψος των τιμών, αλλά και για την επάρκεια των καυσίμων στην ΕΕ.

Οι εμπειρογνώμονες ελπίζουν ότι η έγκαιρη και επαρκής λειτουργία του Nord Stream 2», αλλά και η «ορθή τιμολόγηση» της Gazprom, θα επαναφέρουν σε ισορροπία την αγορά των «μπλε καυσίμων».