Η ετήσια ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση

Στις 21 Απριλίου 2021, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν απεύθυνε ομιλία στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση για 17η φορά.

Ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στην ανάπτυξη της χώρας, τη δημογραφία και συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής υποστήριξης για τους Ρώσους πολίτες.

Κατά κανόνα, περίπου χίλιοι προσκεκλημένοι προσκαλούνται στην τελετή: εκτός από μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και βουλευτές της Κρατικής Δούμας, είναι επίσης μέλη της κυβέρνησης, επικεφαλής των Συνταγματικών και Ανώτατων Δικαστηρίων, κυβερνήτες, πρόεδροι νομοθετικών συνελεύσεων από τις περιφέρειες και δημόσιες προσωπικότητες.

Στην ομιλία του, ο Ρώσος Πρόεδρος πρότεινε «ένα σχέδιο συγκεκριμένων δράσεων και μέτρων». Πρόκειται για τη βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής περίθαλψης και της διαθεσιμότητας παροχής φαρμάκων, την υποστήριξη σε οικογένειες με παιδιά, σε έγκυες γυναίκες, σε νέους γονείς και κατοίκους αγροτικών περιοχών. Το μήνυμα αντικατοπτρίζει πρωτοβουλίες σχετικά με την πληρωμή εκατό τοις εκατό για αναρρωτική άδεια για γονείς με παιδιά κάτω των 7 ετών, για την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων και των σχολικών λεωφορείων στις περιφέρεις, αλλά και πρωτοβουλίες σχετικά με την περεταίρω ανάπτυξη των αγωγών αερίου και τη δωρεάν σύνδεση ρωσικών νοικοκυριών με φυσικό αέριο.

Ο Βλαντίμιρ Πόυτιν μιλώντας για την οικονομία δεν έκρυψε την ενόχληση του για την άνοδο των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά επισήμανε ότι δεν μπορείς πάντα να εφαρμόζεις μέτρα ρύθμισης της αγοράς γιατί ο περιορισμός των τιμών δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με την εξέλιξη της επενδυτικής δραστηριότητας.

 «Υπάρχουν μηχανισμοί ρύθμισης της αγοράς και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εγκαίρως και στο βαθμό που είναι απαραίτητος και αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνική σφαίρα. Μειώνοντας τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τονώστε την επενδυτική δραστηριότητα», είπε ο Ρώσος ισχυρός άνδρας και πρόσθεσε:

«Ο κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστεί η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών στη Ρωσία».

Σύμφωνα με τη Rosstat, ο αριθμός των Ρώσων με εισόδημα κάτω από το επίπεδο διαβίωσης μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε 13,5 εκατομμύρια και ανήλθε στο 9,2% του συνολικού πληθυσμού.

Στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε τη σημασία των θεμάτων του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Κατά τα επόμενα 30 χρόνια, ο συσσωρευμένος όγκος των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στη Ρωσία θα πρέπει να είναι μικρότερος από ό, τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας, τη γεωγραφία, το κλίμα, την οικονομική δομή της και το τεχνολογικό δυναμικό είναι απολύτως εφικτό», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

«Σας ζητώ να επιταχύνετε την έγκριση του νόμου, ο οποίος θα καθορίσει την οικονομική ευθύνη των ιδιοκτητών επιχειρήσεων για τη βελτίωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων», συνέχισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επιπλέον δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα υποστηρίξει σίγουρα επιχειρηματικά έργα για τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Έτσι, ξεκινώντας φέτος, με τη βοήθεια του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, θα ξεκινήσει η ανανέωση των εργοστασίων αλουμινίου στο Μπράτσκ, το Ιρκούτσκ, το Κρασνογιάρσκ, το Νοβοκουζνέτσκ και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας. Η νέα ενέργεια, τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα και η λύση των κλιματικών προβλημάτων πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τον ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό όλων των τομέων της οικονομίας και της κοινωνικής σφαίρας της χώρας. Αυτός είναι ένας άμεσος δρόμος για τη δημιουργία σύγχρονων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε επίσης τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση του κρατικού ελέγχου στη χώρα. «Έχουμε ήδη καταργήσει πολλούς «αρχαϊκούς» κανόνες και απαιτήσεις σε κατασκευές και σε άλλους τομείς. Έχουμε εγκαταλείψει τη μάζα των περιττών ελέγχων, αλλά είναι απαραίτητο να αυξηθεί η δυναμική που αποκτήθηκε και το αποτέλεσμα στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα πρέπει να είναι ουσιαστικό, κατανοητό και απτό. Για παράδειγμα, η κατασκευή εργοστασίου «με το κλειδί στο χέρι» στη Ρωσία θα πρέπει να είναι ταχύτερη, πολύ πιο κερδοφόρα και ευκολότερη από ό, τι σε άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών με ανεπτυγμένες οικονομίες », δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος προέτρεψε να απλοποιηθούν σημαντικά οι συνθήκες εργασίας για τους εξαγωγείς εκτός υδρογονανθράκων. «Είναι απαραίτητο να αρθούν όλοι οι υπερβολικοί περιορισμοί στον τομέα του ελέγχου νομισμάτων για αυτούς τους εξαγωγείς», εξήγησε ο αρχηγός του κράτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούλιο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρέθεσε πρόσθετες προτάσεις για την υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών κινήτρων, διαθέσιμων δανείων, επέκτασης των πωλήσεων προϊόντων, μεταξύ άλλων μέσω αγορών από μεγάλες κρατικές εταιρείες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε στην κυβέρνηση να τις υποβάλει εντός ενός μηνός. Πέρυσι, μεταξύ άλλων μέτρων στήριξης, τα ασφάλιστρα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά το ήμισυ, από 30 σε 15 τοις εκατό. Η απόφαση αυτή θα εφαρμόζεται σε συνεχή βάση και δεν υπόκειται σε αναθεώρηση.

Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι το κράτος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την επιχειρηματική πρωτοβουλία και να επιβραβεύει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο Πρόεδρος επέστησε την προσοχή στην ανάγκη προσαρμογής ολόκληρου του ιδιωτικού συστήματος στήριξης επενδύσεων.

Στο τέλος του οικονομικού μέρους του μηνύματος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι το κράτος θα επιδιώξει να επανεπενδύσει τα κέρδη της επιχειρηματικότητας. «Το κέρδος του εταιρικού τομέα φέτος δείχνει πως θα κάνει είναι ρεκόρ, παρά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» και συνέχισε «θα ενθαρρύνουμε, φυσικά, αυτούς που επενδύουν»  Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι «πέρυσι, αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες του προϋπολογισμού, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών. Η κυβέρνηση, μαζί με την Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν μια υπεύθυνη χρηματοοικονομική πολιτική. Η εξασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας, η μείωση του πληθωρισμού εντός των καθορισμένων παραμέτρων είναι εξαιρετικά σημαντική».

Ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν αφιερώθηκε στον τουρισμό. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι μόλις το επιτρέψει η κατάσταση, η Ρωσία θα αρχίσει πάλι να επιτρέπει την είσοδο τουριστών. Ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε επίσης την απλούστευση της παραλαβής ηλεκτρονικής βίζας μειώνοντας τον χρόνο έκδοσής της σε τέσσερις ημέρες και είπε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ευνοϊκών δανείων για την τουριστική βιομηχανία. «Στο εγγύς μέλλον, θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ευνοϊκών δανείων για την κατασκευή και ανακατασκευή ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών υποδομών. Το επιτόκιο αυτών των δανείων έχει σχεδιαστεί για 15 χρόνια και θα είναι 3-5%», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Το πρόγραμμα επιστροφής 20% cashback στον τομέα του εγχώριου τουρισμού θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους. Φέτος, επιστρέφεται το ήμισυ του κόστους του κουπονιού όταν τα παιδιά πηγαίνουν στα καλοκαιρινό κάμπινγκ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε επίσης την ανάγκη οργάνωσης και υλοποίησης ενός φοιτητικού τουριστικού συστήματος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέδειξε και την ανάγκη ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου «Η ανάπτυξη υποδομών μεγάλης κλίμακας δημιουργεί θεμελιωδώς νέα καθήκοντα για τον κατασκευαστικό κλάδο. Στο παρελθόν, μια μάλλον δύσκολη χρονιά, η κατασκευαστική βιομηχανία λειτούργησε χωρίς διακοπές και παρέδωσε περισσότερα από 80 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών. Είναι ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να κατασκευαστούν  περισσότερες κατοικίες και να παραδοθούν 120 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος και συνέχισε «στο πλαίσιο του υφιστάμενου ομοσπονδιακού προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους της VEB Development Bank, έως το τέλος του 2024, θα χτιστούν τουλάχιστον 1.300 νέα σχολεία, στα οποία περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά θα μπορούν να σπουδάσουν. Επιπλέον, θα αγοραστούν τουλάχιστον 16 χιλιάδες σχολικά λεωφορεία.

 Ένα ξεχωριστό, σημαντικό μέρος της ομιλίας του Ρώσου Προέδρου αφιερώθηκε στην ανάπτυξη των περιφερειών και των έργων υποδομής.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται από την ανάπτυξη των περιφερειών, την επιτυχία και την αυτάρκεια τους, και αυτό «πρέπει και θα ενθαρρυνθεί με κάθε δυνατό τρόπο», έτσι ώστε «να υποστηρίξουμε εκείνους που αναλαμβάνουν την ευθύνη και έναρξη έργων δημιουργίας. Για να ξεκλειδώσουμε το δυναμικό των περιφερειών, πρέπει να μειώσουμε το βάρος των υποχρεώσεων χρέους. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε περιοχές με υψηλό επίπεδο χρέους: ολόκληρος ο όγκος του χρέους, που υπερβαίνει το 25% των εσόδων της κάθε περιφερείας, θα αντικατασταθεί από δάνεια μέσω του προϋπολογισμού με λήξη έως το 2029.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρότεινε την αναδιάρθρωση των δανείων του προϋπολογισμού που χορηγήθηκαν πέρυσι. Η ημερομηνία λήξης αυτών των δανείων λήγει την 1η Ιουλίου και πρότεινε να παραταθούν μέχρι το 2029.

Οι ρωσικές περιφέρειες θα λάβουν ομοσπονδιακά δάνεια υποδομών για 15 χρόνια με επιτόκιο 3%. Τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ρούβλια θα παρασχεθούν για τους σκοπούς αυτούς έως το τέλος του 2023.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία οικοδομεί δεσμούς με την πλειοψηφία των χωρών στον κόσμο, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτό περιλαμβάνει πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Πηγές: TASS, RIA NOVASTI, INTERFAX